ИнтересноновиниПолезно

На какво трябва да обърнете специално внимание, когато купувате бебешка количка?

Трябва да подходите много отговорно към избора на такъв важен атрибут като бебешка количка, защото това е „малка къща“ за вашето бебе, в която то трябва да се чувства уютно и удобно. В тази статия ще разгледаме на какво трябва да обърнете специално внимание, когато купувате „първия транспорт“ за бебето.

 

Бебешка количка – лесен избор?

 

Бебешката количка изглежда като доста просто нещо – просто слагате бебето да легне и тръгвайте! Но все по-голям брой производители създават модели колички с широк набор от допълнителни функции. Някои функции на количката са предназначени за комфорта и безопасността на детето, докато други, като кошницата за пазаруване, са предназначени за родителите. Нека разгледаме най-важните характеристики на количките.

 

Колела – важен компонент за движението на детската количка

 

Колелата са много важна част от всяка бебешка количка. Те трябва да са достатъчно големи, 25-30 см в диаметър. С колела с по-малък диаметър ще бъде доста трудно да транспортирате количката върху сняг, кал, камъни, неравности или пясък. Големите колела улесняват управлението на количката по неравни пътища с дупки и транспортирането й през бордюри. Но големите колела имат и недостатъци. Те заемат много място в багажника на колата и добавят допълнителни 3-5 килограма към теглото на количката. Ако планирате да ходите с количката само по асфалтирани пътеки в парк или детска площадка, тогава големите колела не са толкова важни за вас. Някои модели бебешки колички са оборудвани с два комплекта колела: с малък диаметър (летни колела) и колела с голям диаметър за ходене по заснежени пътеки през зимата.

 

 

  • Въртящи предни колела

Повечето колички вече имат предни въртящи се колела, което ги прави по-лесни за управление и по-маневрени. Някои модели имат две позиции на предните колела – пълно завъртане и заключено. Пълно въртящите се колела са удобни през лятото, когато шофирате по равни пътища. През зимата или на претъпкани улици е по-добре да заключите предните колела. Триколесните бебешки колички със застопоряващо се предно колело предлагат повишена маневреност и са най-добрият избор, ако често правите разходки в гората и провинцията.

 

  • Помпащи се гуми?

Сега надуваемите колела са много популярни. Те значително улесняват транспортирането на дете извън пътя, а също така значително намаляват треперенето по каменисти и неравни пътища. Вярно е, че надуваемите гуми трябва редовно да се помпат с помпа. Ако случайно пробиете колело, ще трябва да се свържете с магазин за гуми. Ако не е възможно да запечатате мястото на пробиване, ще трябва да закупите нова гума.

Не забравяйте, че за разходки през зимата трябва да закупите бебешка количка с надуваеми колела или гумени колела от пяна. Пластмасовите колела не се движат на сняг. За есенно-зимния период има смисъл да закупите капаци за колела, за да предпазите багажника на колата и апартамента си от мръсотия.

 

Предпазни колани – безопасността на бебето в количката

 

Удобството и безопасността на детето винаги е по-важно от звънците и свирките. Тук не може да има компромиси. Дете в количка трябва да е закопчано! Петточковите предпазни колани са най-добрият вариант. Захващат се за кръста, раменете и между краката на детето, предпазвайки бебето от падане и подхлъзване. Петточковите колани са по-добри от три- или четириточковите колани, които закрепват само долната част на тялото на детето – на кръста и между краката.

Потърсете колани с катарами, които са лесни за отваряне от възрастен, но трудни за дете. Когато купувате количка, уверете се, че коланът е здрав и издръжлив, като същевременно осигурява плътно, но удобно прилягане на вашето бебе. Презрамките трябва да се регулират по височина до желания размер и да са здраво закопчани.

 

Спирачки – сигурност за детето, когато бебешката количка е в покой

 

Добрите спирачки са много важни за безопасността на вашето дете. Всички колички имат крачна или ръчна спирачка за паркиране, което трябва да предпази количката от претъркулване, ако спрете. Ръчната спирачка е по-удобна за използване; с нейна помощ можете не само да спрете количката, но и да я забавите. Много модели колички имат две ръчни спирачки, които се активират от пластмасови зъбци, които зацепват зъбното колело на задното колело. Някои бебешки колички , комбинирани колички и колички с чадър имат „свързана“ спирачка за паркиране на две колела, която се активира с едно движение – натискане на крака ви върху щанга в задната част на шасито на количката. Други модели колички имат крачен педал над задното колело.

Избягвайте модели, които могат да наранят краката ви, когато натискате или освобождавате спирачките, докато носите леки обувки или сте боси.

В онлайн магазин за бебешки и детски стоки Tedko.bg ще откриете богато разнообразие от безопасни бебешки колички за вашите скъпи деца. 

 

Петър Ангелов

Петър Ангелов е собственик на сайта HotPressBG и е редактор в редица онлайн медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »