новиниСъбития

До кои екзотични дестинации ще пътуват българите през сезон 23/24?

Дубай, Банкок, Пукет, Маями и Ню Йорк – това са градовете, които ще посетят 78% от българите, резервирали самостоятелно пътуването си за есента на 2023-а и зимата на 2024-а. Най-скъпите закупени самолетни билети са до Бали (1060 евро за отиване и връщане на човек), а най-евтините – до Абу Даби – 213 евро за отиване и връщане. Най-дълъг е престоят на българските пътешественици в САЩ (37 дни), докато в Бали прекарват 12 дни, а на Малдивите – 14. Интересното е, че най-рано се резервират пътешествията до Малдивите (147 дни преди датата на отпътуване), а най-късно до Абу Даби – 76 дни.

Всяка година през есенно-зимния сезон, когато в България е предимно мрачно и студено, хората все по-често решават да „избягат“ от ежедневието си. Тогава особено привлекателни са по-далечните пътувания до Азия, Америка или Африка. Къде обаче е най-вероятно да пътуват българите между октомври 2023 г. и февруари 2024-а? Анализаторите от онлайн платформата за организация на пътувания – eSky.bg представят класация с ТОП 5 екзотични дестинации на самостоятелно организиращите пътуванията си клиенти.

Обединените арабски емирства са на първо място, догонвани от Тайланд

Сред топ 5 на най-предпочитаните екзотични страни тази година българите поставят на първо място Обединените арабски емирства, а на второ Тайланд – само с 1% разлика. Дубай е абсолютният победител сред дестинациите, което е любопитен резултат. Макар нискотарифните авиокомпании вече да не летят до Дубай, това не спира пътешествениците. Около една трета от хората (30%), пътуващи с eSky.bg, са предприели приключение в ОАЕ, като Дубай и Абу Даби са най-посещаваните дестинации. С една резервация летят средно двама души, а цената, която плащат за двупосочен полет, е около 357 евро на човек.

Тайланд се завръща в списъка с желани дестинации

Втората и третата позиция в класацията се държат от две дестинации в Тайланд – Пукет (15% от резервациите) и Банкок (14%). Интересното е, че българите не са показвали такъв интерес към дестинации в Тайланд от предпандемичната 2019-а насам. Средната цена на билета тук е 940 евро, а пътуващите са средно двама.

„Българите, които пътуват до Тайланд през есента или зимата, определено са тези, които жадуват за слънце и топлина, каквито силно липсват в страната по това време. Все пак средната температура в Банкок по това време е над 30 градуса! Което показва и още една тенденция – все по-голямото значение на времето и климата при избора на дестинация за пътуване – виждаме го от няколко години в проучванията, които провеждаме съвместно с агенция GfK. Тази година например близо две трети (63%) от анкетираните посочват именно времето като най-важен елемент при избора на държава за пътешествието си“, посочва Маргарита Касабова от онлайн платформата за пътувания eSky.bg.

Един от най-популярните градове в САЩ – Ню Йорк, заедно с Маями, всъщност класират държавата на трето място и на нея се падат 19% от резервациите. Средно двама души от България са посетили САЩ или ще го направят през следващите месеци. Всеки от тях заплаща близо 700 евро за двупосочен билет. Интересното е, че времето за предварителна резервация при дестинациите в САЩ е доста кратко в сравнение с другите дестинации – около 93 дни.

Малдивите – винаги в класациите

Една от любимите дестинации за българите са Малдивите и няма изненада, че попадат в класацията с близо 14%. Средната цена на самолетните билети, които българите са платили, е 773 евро на пътник. Хората, които посещават Малдивите, всъщност са едни от тези, които най-често организират ваканцията си предварително – тук резервацията се прави около 147 дни по-рано.

Челната петица на лидерите се допълва от Индонезия и нейните удивителни и обичани дестинации в Бали, които представляват 8% от всички есенно-зимни резервации за сезон 2023/2024, направени на eSky.bg. До Бали летят предимно двама и плащат около 1060 евро на човек за двупосочен билет.

 

Екзотичните пътешествия се резервират до 5 месеца предварително

Експертите от eSky.bg обръщат внимание и на продължителността на пътуванията на българите до екзотични страни. Тук на челна позиция е Маями. В града на Източното крайбрежие сънародниците ни прекарват до 40 дни, докато в най-големия американски град – Ню Йорк (2-ро място) остават за 35 дни. Следващи в класацията са Банкок (26 дни), Пукет (21 дни), Мале (14 дни) и Бали (13 дни). Дубай и Абу Даби заемат последните места, където българите прекарват най-малко време – около 7 дни.

Знаем и колко по-рано самостоятелно резервиращите пътуването си българи планират своите пътешествия. Пукет е на челно място със средно 165 дни от момента на плащане на резервацията до заминаване. Следващ е Мале в Малдивите със 147 дни. Билетите си до Индонезия българите резервират 110 дни предварително, а под 100 дни по-рано купуват полетите си до САЩ и ОАЕ.

„Намаляването на резервациите на last-minute почивките е много ясна тенденция, която наблюдаваме в индустрията от 2021 г. насам. Нашето изследване потвърждава, че броят на хората, организиращи пътувания по-малко от 4 седмици предварително, намалява с всяка изминала година. Анализите показват, че в България има спад с 2% в сравнение с 2022 г., докато цели 79% от анкетираните българи разчитат на пътуване, планирано поне месец предварително“, отбелязва Маргарита Касабова

* Методология на изследването *

Този анализ е изготвен на базата на всички резервации на самолетни билети с период за пътуване от 16 октомври 2023 г. до 29 февруари 2024 г. Отнася се само за двупосочни полети до страни извън Европа с излитане от български летища, при които пътешествието е продължило или ще продължи най-малко 5 дни. Цените на билетите са посочени в EUR и представляват средната стойност на пътуването по един маршрут за един пътник.

 

За eSky Group

eSky Group е собственик на платформа за организиране на пътувания. Компанията е лидер в Централна и Източна Европа и водещ играч на пазарите в Южна Америка. Понастоящем eSky предлага услугите си в над 50 държави. Тя предлага широка гама от продукти, включващи полети, настаняване, city break и почивки под формата на пакети от полет и настаняване, както и допълнителни продукти като застраховки, коли под наем, летищни трансфери и атракции. Всичко това превръща компанията в платформа за цялостно обслужване в категория “Пътуване и свободно време”. Компанията приключи 2022 г. с резултат EBITDA от над 90 млн. PLN, рекорд в нейната история. eSky Group е член на групата агенти на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

Петър Ангелов

Петър Ангелов е собственик на сайта HotPressBG и е редактор в редица онлайн медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »