новиниСъбития

СДРУЖЕНИЕ „НЕЗАВИСИМИ АВТОРИ, МУЗИКАНТИ И ПРОДУЦЕНТИ“ /СНАМП/ СТАРТИРА КАМПАНИЯ: ДА ИЗПЕЕМ „ОБИЧАМ ТЕ!“ НА ЖЕСТОВ ЕЗИК

ПО СТОЛИЧНА ПРОГРАМА „СОЦИАЛНИ ИНОВАЦИИ“ 2023

Дигиталната кампания на Сдружение „Независими автори музикални и продуценти“ – СНАМП е свързана с популяризиране на аудио-визуалното музикално творчество на членовете на организацията под надслов: ДА ИЗПЕЕМ „ОБИЧАМ ТЕ“ на жестов език. Кампанията стартира с подкрепата на програма „Социални иновации“ 2023 на Столична община.

Докосването до света на музиката и песните, недостижими за хората с увреден слух определя социалния характер на проекта, който се осъществява с участието на чуващи и глухи изпълнители – творци и певци.

Целта на проекта и социалния ангажимент на сдружението е свързан с използването на дигиталните технологии за равен достъп до музикална и дигитална продукция на песни и музикални клипове от репертоара на популярни български творци – членове на Сдружение „Независими автори, музиканти и продуценти“ СНАМП, интерпретирани чрез жестов език от група „ЖЕСТИМ“. Първите клипове, които бяха записани с жестов език са песни от репертоара на Петя Буюклиева, дует Шик, група Спринт, Коцето Калки и Мартина Табакова, Дует с Кауза /Галя Георгиева и Наско Лазаров/, Искрен Пецов.

По този начин, освен творчеството на нашите творци, ще се популяризира и българския жестов език –  език за комуникация и достъп до разнородна информация и култура на глухите, за пълноценна социална интеграция.

Дигиталната продукция ще се популяризира чрез YouTube канал на СНАМП, в онлайн пространството. мрежите на Facebook /Meta/, Instagram.

„Процесът на дигитализация в културното развитие на съвременното ни общество поставя огромни предизвикателства пред Сдружение „Независими автори, музиканти и продуценти“ /СНАМП/. Един от най-важните въпроси е как музикалната работа и изпълнения на творците към Сдружението да са в синхрон със скоростните темпове на дигитализацията.“, сподели председателя на сдружението – Пейо Пеев, и допълни, че  създаването на дигитална музикална продукция, адаптирана на жестов език ще съдейства за преодоляване социални бариери и ще подкрепи пълноценния достъп на глухи любители и таланти от различни възрасти до света на българската поп и рок музиката.

Музиката е един от ефективните начини за въздействие на деца с увреждания и подпомага ранното детско развитие. В контекста на социалните реформи, социалните иновации в света на музиката са механизъм за приобщаване на уязвими групи, за придобиване на социални умения.

Благодарение на проекта ще се допринесе за преодоляване на социалната изолация и осигуряване на достъп на уязвими групи до света на музиката чрез жестов език – езикът на глухите хора.

Изкуството е форма за рехабилитационна и терапевтична съвместна работа между чуващи и глухите лица. Членове от СНАМП прилагат като социална практика музикотерапия в социални услуги на територията на Столична община и вече са натрупали опит в работата с хора с увреждания, в т.ч. творци с увреден слух. Развитието на основни социални умения чрез музика и песни е възможност за приобщаване на рисковите групи, повишаване на потенциала и на житейски и битови умения.

Сдружението многократно представя концерти и спектакли съвместно с изпълнители с увреден слух. По този начин творчеството става достъпно и се популяризира сред глухата общност.  Комуникацията и работата с глухи таланти разкриват пред чуващите творци ограничения достъп на глухите до културата на чуващото общество – музика, театър, кино.

Петър Ангелов

Петър Ангелов е собственик на сайта HotPressBG и е редактор в редица онлайн медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »