новиниСъбития

СДРУЖЕНИЕ „ТИШИНА“ ИЗПЪЛНЯВА ПРОЕКТ „ДЖОКАТА И МАГИ В СВЕТА НА ПРИКАЗКИТЕ – ДИГИТАЛЕН ЖЕСТОВ ТЕАТЪР ПО СТОЛИЧНА ПРОГРАМА „СОЦИАЛНИ ИНОВАЦИИ“ 2023

Проектът мултиплицира резултати от социално ангажиращи дигитални продукции на театър „МИМ-АРТ“ към сдружението, с помощта на глухи и чуващи актьори които продължават идеята за запознаване на децата с нови детски персонажи – Джоката и Маги, които този път в израстват и в света на народните приказки.

Проектът, разработва дигитален детски спектакъл с жестов език и звуков дублаж по народни приказки: за доброто и злото, за честността и лъжата – социална иновация за използване на дигитални технологии за реализация и популяризиране в интернет пространството.

Разработката и дигитализацията на театралната постановка „ДЖОКАТА И МАГИ В СВЕТА НА ПРИКАЗКИТЕ – ДИГИТАЛЕН ЖЕСТОВ ТЕАТЪР“ подпомага терапевтичната и социална работа за изучаване и възприемане на социални умения и интеграция на рисковите групи.

Подкрепя себереализацията и съдейства за личностно развитие и съхранява човешките ценности от ранна детска възраст на зрители и слушатели с и без увреждания. Недостатъчно популярният жестов език ограничава достъпа им до театрални сцени.

Основната цел на проекта е създаване и разпространение на нова дигитална театрална продукция. Социалната иновация е дигитализиране и интерпретиране на жестов език и в народните приказки. Приказните персонажи Джоката и Маги чрез лично преживяване сами извличат поуки, дават размисъл за човешките ценности, за възможностите за социална интеграция на рисковите групи чрез театрално изкуство.

Специфичните цели на проекта подкрепят достъпа до дигитализирана постановка на жестов език, със звуков дублаж; повишават социалното значение на дигитализираните продукти; популяризират специфичният жестов език и сред хора без и с други увреждания, подобряващи качеството на живот.

„Театър „МИМ-АРТ“  и неговите актьори са с опит за разработване и представяне на дигитален жестов театър по проекти. Симбиозата между глухи и чуващи актьори, и използването на дигитални методи повишава професионалните умения на глухи и чуващи актьори. Дигитализираните народни приказки за доброто и злото, за честността и лъжата, провокират усвояването на добри взаимоотношения, пълноценна социална интеграция и съхраняване на човешки ценности.

Надяваме се, че това ще се превърне в добра социална практика с участието на актьори с увреден слух, със звуков дублаж, интерпретиран на жестов език.“, сподели Мария Атанасова – председател на УС на Сдружение „Тишина“, създател и ръководител на театър „МИМ-АРТ“.

Проектът за детски театрален спектакъл „Джоката и Маги в света на приказките“ ще се разпространява дигитално и неограничено в YouTube, социалните мрежи — Facebook /Meta/, Istagram. Той ще спомогне за ограничения достъп на възрастни и деца с увреждания до театралното изкуство, ще допринесе да подобряване на културата и утвърждаване на уменията за пълноценна социална интеграция на деца и възрастни с увреждания.

Културата на глухата общност включва не само специфичният им жестов език, но и изяви на самородни таланти сред тях, които искат да се развиват, обогатяват и себе реализират на различни музикални и театрални сцени. 

Петър Ангелов

Петър Ангелов е собственик на сайта HotPressBG и е редактор в редица онлайн медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »