новиниФилми и сериали

Гледаме „Моралът е доброто“ за Деня на независимостта в HBO Max

„Непрекъснато търся нещо светло, нещо добро.“– доцент Кристиян Таков

Остава само седмица до стрийминг премиерата на знаковия документален филм „Моралът е доброто“. Лентата на сценариста и режисьор  Веселин Диманов потапя зрителя в богатия свят на личността – професионалистът и човекът – доцент Кристиян Таков, чрез разказите на широк кръг от негови съмишленици, студенти, приятели и семейството му.

“Моралът е доброто” ще може да се гледа от потребителите на HBO Max у нас и в Хърватия, Сърбия, Словения, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Черна гора. ТРЕЙЛЪР

Премиерната дата, 22 септември, не е случайна – екипът на филма и HBO избират именно Деня на независимостта на България, за да отпразнуват едно от най-значимите събития от новата ни история и спомена за един човек с мисия да прави хората по-добри, по-човечни, по-справедливи.

Филмът имаше своята кинопремиера на 7 ноември 2022 година и все още може да бъде видян на голям екран на 17 и 19 септември в София и в Стара Загора. 

„Моралът е доброто“ е на първо място сред най-гледаните документални филми в боксофиса у нас в периода от 1 януари 2015 г. до 31 юли 2023 г. по справка от НФЦ*.

Документалният филм проследява житейския път на доц. Кристиан Таков на фона на историческите събития от последните десетилетия в България. В 87 минути са представени множество старателно издирени и непубликувани досега архивни кадри и документи, както и поредица интервюта със семейството, колеги, приятели и съмишленици на доц. Таков.
Събрани заедно, те изграждат последователно образа на известния юрист, интелектуалец и общественик и отварят врата към неговия свят. А в този свят думи като истина, справедливост, морал и доброта се доказват всеки ден и с всеки житейски избор, който доц. Таков прави. Това е филм послание за един необикновен човек, дошъл в нашия свят с мисия.

“Моралът е доброто” влиза в селекцията с български заглавия в стрийминг платформата на Warner Bros. Discovery – HBO Max –  у нас и в още шест балкански държави нз 22 септември с достъпност от сутринта в платформата и от 21:00 часа по телевизионния канал HBO.

Филмът е продуциран и се разпространява от “Аффлатус” и е дебют като режисура и сценарий на Веселин Диманов. Оператор е Калоян Игнатов, а режисьор по монтажа е Димитър Стафидов. Музиката е на Георги Черкин. Пред Веселин Диманов застават майката на юриста, оперната прима Галя Йончева, по чиито спомени е изградена структурата на филма, както и  доц. Георги Лозанов, Цветанка Ризова, Христо Иванов, Любен Дилов-син, Борис Велчев, проф. Васил Мръчков, проф. Нели Огнянова, Валентин Брайков, Деян Кюранов, Стефан Кючуков, Иван Минев и други.

Филмът донесе на Веселин Диманов статуетката в категорията дебют в документално кино на наградите на Съюза на българските филмови дейци – „Васил Гендов“ 2023.

*официални данни от информационната система СтаСи, чрез която НФЦ събира информация за всички български продукции, функционираща от 1 януари 2015 г.

Петър Ангелов

Петър Ангелов е собственик на сайта HotPressBG и е редактор в редица онлайн медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »