Модановини

Промени в модата вследствие на пандемията

COVID-19 промени света из основи като цяло през последните две години откакто стъпи на сцената. 2020-та и 2021-ва година безспорно ще останат запомнени с техните категорични ефекти върху социалния, икономическия, културния и психологическия живот на всички хора по земята, включително и относно модата. Тази функция анализира въздействието на тези промени върху световната мода и в частност тенденциите за дамски дрехи онлайн и преосмисля новото й лице през 2022-та година и след това.

Развитие на модата по време на криза

Според много прогнози глобалната икономика трябва да нарасне с 4,9% през 2022-ра година за разлика от ръста през 2020-та година от -3,1%. Повишаващия се икономически растеж дава сигнал за положителна перспектива за напред, което засяга и тенденциите относно дамски дрехи. През последните две години на пандемията, която промени коренно живота на милиони хора по цялата земя, спирайки приходите им като същевременно нарушава и международната търговия, възможностите за пътувания, икономиките и моделите на потребление. Модата относно дамски дрехи като конкретно потребление беше засегната наистина силно.

Как модата беше променена

Стартирайки в Китай през 2020-та година, вирусът COVID-19 се разпространява бавно, но стабилно през останалата част от годината и през 2021-ва година се появяват нови варианти, които стартират смъртоносни вълни. Неговото съществуване доведе до продължително блокиране, огромни ограничения за пътуване, социално дистанциране. Обстоятелствата поставят и модната индустрия за дамски дрехи на дребно в частност и като цяло модния сегмент е в пълен хаос, касаещ продажбите, печалбите, работните места и цялата система.

Какво се случи с модния бизнес и COVID-19

Световната модна индустрия на този етап бива оценявана на 3 трилиона долара като представлява 2% от световния БВП и когато такава по мащабност индустрия бъде засегната, резултатите са широкообхватни. Сривът в световната мода и в конкретност потреблението на дамски дрехи като дамски комплекти, дамски рокли и връхни дрехи, започва именно когато хората са принудени да останат удома като предпазна мярка за ограничаване на разпространението на вируса COVID-19. За да се изключи всякаква възможност за излизането им, пазарите, търговските центрове и магазините също бяха затворени. Това прекратява пазаруването навън в продължение на месеци, принуждавайки потребителите да преминат към онлайн пазаруване, както и дамски дрехи онлайн и всякакви необходими модни аксесоари.

По този начин модните продажби намаляха и големи количества от детски, мъжки и дамски дрехи се задържаха по цялата верига за доставки. Едновременно с това ограничените глобални товари и транспорт застрашиха логистиката в световен мащаб. Транспортирането на стоки до пазарите им на местоназначение беше изправено пред предизвикателства и тези, които биха могли да се измъкнат, можеха да се движат само с повишени разходи. Преодоляването на всички тези предизвикателства, когато модните доставки се отвориха, търсенето на модни артикули като детски, мъжки и дамски дрехи се обърна на 360 градуса. Луксозната мода вече не беше необходима и модното търсене се стесни до основните необходими дрехи от по-нисък ценови клас като мъжки и дамски комплекти, дамски рокли, дамски блузи и дънки и клинове.

Работата от вкъщи намали продажбите на официално облекло, социалното дистанциране твърде дълбноко ограничи модата като цяло, като принуди хората да носят наличностите си в гардеробите. Работата хоумофис изисква единствено комфортно облекло като домашни комплекти и ограничените тържества и общи събирания спряха внезапно търсенето на модерни дамски дрехи и модни аксесоари за дълго време. Продажбите на детски дрехи също рязко спаднаха, тъй като децата преминаха на дистанционно обучение по време на COVID-19, тъй като нямаха нужда от нови дрехи, а само от домашни детски дрехи.

 

Петър Ангелов

Петър Ангелов е собственик на сайта HotPressBG и е редактор в редица онлайн медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »