ЗдравеновиниПолезно

Ефективно лечение на депресия

Как да направите лечението си най-ефективно

Ходенето на терапия при психотерапевт може да ви се стори страшно и плашещо, но вие сте уязвими, когато страдате от депресия и паник атаки и трябва да се вчемат мерки. Може да не успеете с първия психотерапевт, на който попаднете и е добре да изпробвате няколко психотерапевта, за да намерите някой, с когото имате добра терапевтична връзка и стабилно доверие. Ако се чувствате комфортно, можете да кажете на вашия психотерапевт, че не смятате, че връзката е подходяща и да поискате препоръки към други пситерапевти, с които бихте могли да си допаднете по-добре.

Психотерапия при депресия и паник атаки

Психотерапията обикновено е най-ефективна, ако пациентите чувстват, че могат да бъдат открити и честни със своя психотерапевт. Въпреки това, може да бъде особено предизвикателство да присъствате на психотерапия за справяне с депресия и нпаник атаки, ако изпитвате натрапчиви мисли да нараните себе си или околните. Натрапчивите мисли често са тревожни и повечето хора не искат да действат срещу тях, но дори мисълта, че бихте могли да нараните себе си или някого, може да бъде ужасяваща.

Мнозина, които се борят с тези натрапчиви мисли, може да се колебаят дали да споделят мислите си със своя психотерапевт, въпреки че справянето с тях е важна част от лечението. Важни аспекти относно лечението са:

  • Ако сте разстроени от натрапчиви мисли и усещате паник атаки, но не планирате или не възнамерявате да му навредите на някого, то говорете възможно най-скоро с вашия психотерапевт. Той може да ви помогне да създадете план за безопасност и да ви уведоми за ограниченията на поверителността.
  • Ако възнамерявате или планирате да нараните себе си или някого другиго, незабавно уведомете психотерапевта си. След това той трябва да следва правилния протокол и да ви приемат в болница за психиатрична помощ. Въпреки че може да звучи страшно, искреността с психотерапевта ви е необходима стъпка за запазване на себе си и другите в безопасност.

Комуникацията и доверието продължават в психотерапията. Когато възникнат въпроси, знайте, че можете да попитате вашия психотерапевт за вашата диагноза, лечение и напредък. Психотерапията е съвместна работа и вашият психотерапевт трябва да уважава вашия глас в процеса. Той са експертът по психотерапия, но вие сте експертът за себе си и заедно можете да преодолеете симптомите си.

Лечение на паническо разстройство

Лечението на паник атаките може да включва употребата на лекарства в допълнение към психотерапията. В някои случаи може да бъде предписано повече от едно лекарство, за да се овладеят симптомите на паника и тревожност. Например, антидепресант може да бъде предписан, за да се намали честотата на симптомите на паника или депресия, докато бензодиазепините могат да се използват при необходимост, за да се намали тежестта на пристъпите на паника или депресия.

Психотерапията може да бъде ефективна и за лечение на паническо разстройство и на депресия. Видовете психотерапия, които могат да бъдат полезни, включват когнитивно-поведенческа терапия (CBT), терапия с експозиция и психодинамична психотерапия, фокусирана върху паника (PFPP).

 

Петър Ангелов

Петър Ангелов е собственик на сайта HotPressBG и е редактор в редица онлайн медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »