ЗдравеИнтересно

Кога се приема пробиотик

Пробиотиците представляват фармацевтично произведени продукти, които съдържат бактерии, полезни за здравето. При прием те се поселяват в червата и се размножават. Пробиотиците имат редица благотворни функции, но кога най-често се препоръчва да приемаме такъв продукт?

На първо място по важност, а и като най-честа причина за препоръка на пробиотик, се нареждат състоянията, в които има нарушаване на естествената чревна микрофлора, съпътствани с различни симптоми. Обикновено причина за подобно състояние е прием на антибиотици (инжекционно или през устата), особено за по-продължително време и особено такива с по-широк спектър на действие. Най-пагубни за чревната микрофлора са упоритите инфекции, причинени от резистентни патогени, които изискват приложение на няколко антибиотика – в комбинация или последователно.

Друг повод, когато се препоръчва прием на пробиотик е при наличие на чревни токсикоинфекции или повишен риск от такива. Това често се случва при пътуване, особено в по-екзотични части на света и протича с различни симптоми на стомашно-чревен дискомфорт, като напр. диария. Дори съществува диагноза, известна в медицината като „диария на пътуващите“. Причината за появата на това състояние е контактът с нови бактерии, чрез прием на храни и напитки, различни от тези, които пътуващият приема редовно. Някои специалисти препоръчват прием на пробиотици, когато се предприема пътуване, като превантивна мярка.

Полезните бактерии в червата имат редица функции. От една страна, те защитават организма, като пречат на потенциално патогенни микроорганизми да се размножават. Спомагат в разграждането на различни хранителни вещества, а и на свой ред синтезират ценни съединения, в т.ч. и нвитамини, напр. витамин К. За да си представим мащабите на значението на пробиотиците, е достатъчно да кажем, че като брой клетки, тези бактерии са повече от собствените клетки на организма! При намаляване на техните популации се наблюдават симптоми, като диария, стомашно-чревен дискомфорт, болки, метеоризъм и др.

Добрата здравна култура изисква да сме запознати кога се приема пробиотик, да знаем за потенциалните ползи от този тип продукти и да не допускаме развитието на дисбактериоза.

Петър Ангелов

Петър Ангелов е собственик на сайта HotPressBG и е редактор в редица онлайн медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »