Личностиновини

Денис Никифоров: Рейки не е само терапия, а начин на живот! (ИНТЕРВЮ)

Уважаеми читатели,
срещаме ви с Денис Никифоров, който изучава и практикува енергийната система Рейки повече от 10 години. Първа степен получава през 2010 г., а през 2014 г. – се обучава и в трето ниво – мастер учител. Освен Рейки, за всичките тези години Денис е завършил и курсове по кристалотерапия, медитация и други енергийни системи. Интересното е, че той не е превърнал изученото в бизнес, а в професионален план към днешна работи като PR и експерт по реклама, маркетинг, проектен и офис мениджър. Също така е собственик на ДИКТОФОН МЕДИЯ. Основател е на театрална школа за ученици и студенти Magic Art.
Денис е завършил журналистика и актьорско майсторство в Нов български университет и му предстои да защити дипломна работа за придобиване на научната степен магистър по специалността „Рекламен мениджмънт и визуален брандинг“. В периода от 2014-2020 е бил част от екипите на: БНР и Радио „Фокус“, в медицинското издание Clinica.bg и информационния бюлетин на Програма-достъп до информация. Денис Никифоров е бил и координатор на кампанията „Да изчистим България заедно“ към bTV Media Group.

Денис, какво представлява метода Рейки?

  • Рейки системата е един уникален метод за хармонизиране на духа и тялото. Както повечето подобни методи, произлиза от изтока. Открива се от д-р Микао Усуй в Япония, но метода е бил практиквун хилядолетия преди това в Тибет. Открити са записи на лотосовите сутри. През 20-ти век благодарение на д-р Микао Усуй – терапията се преподава и практикува по цял свят. Това е един метод, който влияе както на енергийното ни тяло, така и на физическото.
    А, метода кристалотерапия?
  • Подобно на Рейки и кристалотерапията е метод, при който се използва както енергията на Вселената, така и на камъните. Всички знаем, че съществуват различни минерали и кристали като те се препоръчват за различни неща като например: розовият кварц – за привличане на любов, цитринът – за финансово изобилие, черният турмалин – за защита. По време на терапията с кристали се почистват и зареждат енергийните центрове като се премахват и блокажи по меридианите, прешлените и гръбначния стълб.
    Кои са принципите на Рейки?
  • Принципите на Рейки са много лесни за изпълнение и съветвам всеки, който чете това интервю да ги запомни и практикува в ежедневието си. А, та са:
    “Именно днес не се гневи. Именно днес не се безпокой. Именно днес бъди изпълнен с благодарност към всичко съществуващо. Именно днес усърдно работи. Именно днес бъди добър с другите.” Тези принципи ни помагат да водим един по-спокоен и хармоничен живот, което е една от основните цели на системата.
    Какви проблеми се разрешават с подобен тип енергийни системи?
  • Рейки е метод за релаксация, хармония и работа над себе си. Тук искам да подчертая, че чрез Рейки можем да помогнем на себе си или на близките в дадени проблеми, но лекарите са тези, които лекуват. С Рейки не изчезват трудностите в живота, просто ги приемаме по един по-спокоен и осъзнат начин. Рейки влияе благоприятно на целия организъм. Няма негативни последици, но е само един допълнителен инструмент за справяне с житейските проблеми.
  • Смяташ ли, че има хора, които злоупотребяват и превръщат тези практики в бизнес?
  • Не съм този, който да критикува и съди. Забелязал съм, че има хора, които влизат в ролята на “лечители”, което от своя страна може да бъде много опасно. Не може да се обещава лечение на нелечими болести или пък да се правят пакети със солидно количество сеанси, или да се провеждат прекалено скъпи обучения. Рейки трябва да бъде достъпно за всеки. Сеансът и първите нива е важно да може да си ги позволи всеки човек. Иначе колкото до бизнеса, според мен всеки, който отвори свое Рейки студио има и трудности – наем, разходи за фирма, ток, вода, счетоводител. Това са неща, които налагат поставянето на такси, но има разлика един сеанс дали ще бъде 30-50 лв., или 300 лв. Ние живеем в материален свят и това е услуга, която се предлага. Потребителят е този, който решава колко може да отдели.
    Какво би посъветвал всеки, който има интерес към Рейки, кристалотерапия или други енергийни системи?
  • Да открие своето. Някои се насочват към позитивното мислене, други към йога или медитация, трети като мен откриват Рейки. Методите са много, но основната цел е една и именно постигане на хармония с тялото и духа. Нека също така бъдат търпеливи по пътя на духовното.
  • Какво е твоето послание към всички, които четат това интервю?
  • Да бъдат изпълнени с Любов, Светли и Сила. Във живота всеки един от нас е поставян и ще бъде поставян в трудни житейски ситуации, ще имаме своите дилеми, но нека запомним, че няма лош избор и да се учим от грешките и уроци си. Нека Вашите читатели бъдат изпълнени с доброта. Намасте!

Петър Ангелов

Петър Ангелов е собственик на сайта HotPressBG и е редактор в редица онлайн медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »