Интересноновини

Полезни съвети за красива градина

Градината е богатство и привилегия за всеки от нас, който може да живее извън шумотевицата на града. Едно красиво място със зеленина и красиви цветя и декорация може да даде много тонус и вълнение на един човек. Ето защо е изключително приятно да се погрижим за тази част от бита си.

Вижте няколко полезни съвета за поддържане на красива градина, споделени от Skyprotect.bg.

Бюджет

Това е фактор номер едно, за който трябва да помислите. Останалите фактори подлежат на дадения бюджет. Бюджетът определя дори какъв вид семена да се засадят и вида на настилките, които ще бъдат включени в дизайна.

Местоположение

Къде искате да се намира градината? Как да я свържете с къщата и други конструкции? Отговорите на тези въпроси са много важни. Освен това различни фактори катохълмове, издатини и склонове диктуват оформлението на градинския дизайн. 

Тук също трябва да вземете предвид контекстното местоположение на градината, тъй като градската и селската градина са проектирани по различен начин.

Функция над модата

Макар красивата градина да е нещо чудесно, пространството, което имате, е ценно и трябва да отговаря на нуждите на вас и вашето семейство. Трябва да е функционално, но може и да е модерно, в зависимост от това как „оформяте“ най-важното.

Уверете се, че имате тревна площ за децата, спокоен кът за сядане и хранене, зеленчукова или билкова градина и поверителност. Добре е градината ви да разполага и с този важен продукт: https://skyprotect.bg/product-category/мрежи-за-градинарство/.

Почва

Познавайте почвата си. Съвсем не е нужно да сте завършили почвознание, просто трябва да сте наясно с основите, тъй като почвата влияе на наличието или липсата на вода и хранителни вещества. Тази информация може да бъде получена от наблюдение на вида плевели, които растат на целевия участък.

Обърнете внимание, че това е важно само ако обмисляте сами да проектирате градината, но ако можете да си позволите ландшафтен дизайнер, той ще знае какво трябва да се направи. Почвата може да се манипулира чрез добавяне на ценен материал като компост, минерална сол и други.

Дизайн на засаждане

Той съчетава известни културни, градинарски и екологични знания. Ще трябва да знаете какво може да расте с какво, защото в противен случай несъзнателно можете да саботирате целия си труд.

Мащабно засаждане

Отделните растения може да изглеждат привлекателни, но нямат въздействието на голяма група такива. Мащабнотозасаждане от своя страна е чудесен начин за новите градинари да създадат максимално въздействие само с няколко различни растения. 

В момента това е на мода в стилните градини.

Не само цветя

Правилните растения, използвани по правилния начин, всъщност могат да добавят комфорт и още повече функция към вашата градина. Иглолистните и широколистните вечнозелени растения могат да предпазят пространството от силните ветрове. Мащабните трайни насаждения или декоративни треви пък придаватповерителност. 

Добре поставеното дърво или високи храсти могат да осигурят сенчест оазис в разгара на летен следобед. Не мислите, че имате достатъчно място за дърво? Помислетеотново. С толкова много компактни декоративни дървета на разположение, вероятно има поне едно, което да се хареса на всяко свойство.

Избор на цветове

Изборът на цветова схема става още по-важен, когато градинското пространство е ограничено. Изберете бледо оцветени цветя, настилки и огради, за да отворите визуално пространството. Колкото по-лека и ярка изглежда вашата градина, толкова по-просторна ще я усещате. 

Избягвайте ярките цветове, като червения, тъй като това може да накара и без това малкото пространство да изглежда потискащо и тясно.

Изкуство

Скулптури, колекционерски предмети и стари ръчно изработени изделия придават индивидуалност на вашата градина. Те могат да се използват като фокусна точка или за запълване на празнини между насажденията.

Вода и пак вода

Независимо дали става въпрос за купа с вода, езерце или фонтан, тази течност добавя живот, усещане за движение и интерес към градината. Нежният звук на фонтан може да бъде успокояващ и да помогне за потушаването на външните шумове.

Петър Ангелов

Петър Ангелов е собственик на сайта HotPressBG и е редактор в редица онлайн медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »