Интересноновини

Как да изберем подходящ килим, ако страдаме от алергии?

Алергиите са нещо не само неприятно – те могат да бъдат дори опасни за човешкия живот. Хората с подобен проблем трябва да бъдат много внимателни към своето здраве и да избягват всякакви дразнители, които им причиняват дискомфорт. И тъй като именно здравето и комфортът са на първо място, те засягат редица битовизми, като избора на килим например. 

Ето как да изберем килим за хора с алергии.

Вълна

На първо място, всичко зависи от материята. Вълната е един от най-добрите килими за страдащи от алергии, астма и екзема, тъй като има естествени хипоалергенни свойства и абсорбира обикновени замърсители във въздуха, като изпарения от готвене, дезодоранти, почистващи химикали и дим. Това много спомага за подобряване на качеството на въздуха. 

Вълненият килим също така е устойчив на бактерии, мухъл и плесен, а липсата на влага във вълната, благодарение на формата на намотките на влакната, също затруднява оцеляването на праховите акари.

Освен това вълнените килими са стилни и си пасват с всякакви дивани, маси и секции.

Найлон

Следващият най-добър избор на килим за страдащите от алергия е килим от найлонови влакна. Найлоновите килими не само са по-достъпни от вълнените по цена, но и осигуряват устойчивост на мръсотия, плесен и влага. Това означава, че всички тези мръсни елементи не попадат в капан и не се вграждат във влакната на килима. Следователно те могат лесно да се почистят от повърхността на влакната. 

Найлоновите найлонови килими са особено добър избор, когато става въпрос за алергии, защото те са още по-лесни за поддържане чисти и са без каквито и да било дразнители.

Полиестер

Полиестерът, подобно на найлона, е създаден от изкуствени влакна и като такъв е напълно хипоалергенен. Освен това е по-евтино да се закупи от найлоновите килими.

Имайте предвид обаче, че той не е толкова издръжлив като найлона.

Изберете килим с внимание

Докато много хора се радват на мекото, топло усещане, което идва от меки килими с дълга височина на косъма, този вид килими всъщност е лош вариант за всеки, който има алергия. Късите косми и плътно изтъканите нишки са най-добри, ако искате да предпазите дома си от алергени и да предотвратите развитието на мухъл и плесен върху или под килима.

Попитайте за нивото на VOC

VOC са химикали като формалдехид и бензен, които обикновено се използват за обработка на килимите, преди да бъдат продадени. Те се изпускат бавно във въздуха, след като килимът е поставен, причинявайки както лоша миризма, така и проблеми с алергията. 

За да избегнете замърсяване с VOC и проблеми със здравето си, потърсете килими с етикет, който съобщава за ниско съдържание на тези химикали. Също така проветрете помещението за няколко дни след закупуването на килима.

Обърнете внимание на подложката

Подложката е монтирана под килима и обикновено е направена от юта, пяна, корк, филц или гума. Няма да я видите, но ще я усетите, ако имате алергия. 

Избягвайте естествените подложки, тъй като те абсорбират влагата, която може да доведе до растеж на мухъл и плесен под подовата настилка. Препоръчва се за инсталиране изкуствен материал, обработен от антимикробен агент.

Килимите разполагат с много компоненти. Предлагат се в много стилове и цветове, могат да намалят шума в дома ви и да придадат на жилището топла атмосфера. Те също така помагат да се създаде безопасна среда за възрастни хора, малки деца и домашни любимци. 

Ако искате да инсталирате килими, но сте загрижени за алергичните си проблеми, следвайте горепосочените съвети. Така ще се възползвате от шанса си да имате качествен килим, като същевременно ще намалите риска от здравни усложнения, свързани с алергиите.

Килимите не са забранени с хора с подобни проблеми, а тъкмо напротив. Просто изборът трябва да бъде информиран.

Петър Ангелов

Петър Ангелов е собственик на сайта HotPressBG и е редактор в редица онлайн медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »