новини

Започна Великият пост

великият пост (или велики пости, света четиридесетница) е период от седем седмици в християнството, който предхожда най-големия православен, християнски празник възкресение христово (великден). това е най-продължителният и важен постен период в годината, част от подготовката за великден.

великият пост е подвижен период в църковния календар в зависимост от това кога се пада великден, който също е подвижен празник и започва по традиция седем седмици преди великден. последната, подготвителна седмица преди постите се нарича неделя сиропустна (сирни заговезни). постът включва следните седмици: неделя православна, неделя на св. григорий палама, неделя кръстопоклонна, неделя на св. йоан лествичник, неделя на преподобната мария египетска, връбница и страстната седмица, която завършва с възкресение христово.

великият пост е време на посвещаване на човека на бога, по примера на христос, който е прекарал четиридесет дни в пустинята в пост и подготовка за своята жертва за човека. през великия пост човекът скърби заради своята греховност, станала причина за жертвата на иисус христос. човекът трябва да преосмисля поведението си и да се моли да му бъдат простени греховете, за да се пречисти телом и духом. за този период има специален сборник с песнопения, т. нар. постен триод, който съдържа кратък канон обикновено с покаен характер за всеки ден от поста.

целта на постите е, чрез въздържание (не само от определни храни, но и от широк спектър „лоши мисли и дела“) и смирение да се постигне покаяние, за да се посрещне достойно възкресение христово.

освен в православната църква, постите се спазват и в римокатолическата църква. протестантстките църкви имат положително отношение към постите, без да ги смятат за задължителни.

Източник: Уикипедия

Снимка: Интернет

Петър Ангелов

Петър Ангелов е собственик на сайта HotPressBG и е редактор в редица онлайн медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »