ИнтересноЛичности

Красен Топалов: Има значително увеличение на консумацията на пчелни продукти от българите

Днес ви срещаме с един от най-големите производители на пчелни продукти в България. Той е от гр. Търговище и е собственик на марката ,,Top’s Honey”. Неговото име е Красен Топалов. Ето как отговори той на специално зададените му въпроси от сайта Bulgarianews.bg .

1. Здравейте, г-н Топалов. Разкажете ни повече за себе си.
– Здравейте. Казвам се Красен Топалов, на 36 г. съм, от Търговище. Завършил съм висше икономическо образование, а в момента се занимавам с производство и търговия.

2. Производител сте на една от най-известните марки пчелен мед ,,Top’s Honey”. Как решихте да започнете този бизнес?
– Бизнеса съм наследил от баща ми, като той е работил в Държавно пчеларско предприятие, а след това е създал негово собствено стопанство с 50 пчелни семейства. През 2009 г. поех развитието на фирмата, като баща ми е основна движеща фигура в производството, а аз – в търговията, разширяването на бизнеса и вмъкването на иновации в пчеларството.

3. Трудно ли е отглеждането на пчели в днешно време?Какви са спецификите?
– Трудно е от гледна точка на това, че има много нерегламентирани пръскания и тровене на пчелите. Климатът влияе много през последните години върху добива, който е все по-нисък. Няма национално доплащане за брой пчелно семейство. Това на практика е единственият отрасъл в животновъдството и земеделието без субсидиране от държавата. Ние от няколко години практикуваме подвижно пчеларство, за да увеличаваме добива и да използваме различни паши, като разполагаме пчелните кошери в акациеви и липови гори, лавандула и маточина, както и горски и ливадни паши.

4. Какво бихте посъветвали хората, които в момента започват да се занимават с това начинание?
– Бих ги посъветвал да си правят разумно финансовите разчети, още преди да са започнали да се занимават, защото сметката на хартия и бизнес планът няма нищо общо с реалността в производствения процес и реализацията на продукцията.

5. Българинът започна ли да консумира повече пчелни продукти заради Covid-19?Какви са вашите наблюдения?
– Да, има значително увеличение на консумацията на пчелни продукти, но все още България е на последно място в Европа по консумация – едва 300 грама мед годишно на глава от населението.

6. Преди броени дни разширихте гамата си от продукти. Разкажете ни повече за спрейовете, които представихте.
– Това е прополисова тинктура, продукт без аналог – изключително полезен и омекотен с различни аромати, които спомагат за по-лесно и приятно приемане. Имаме и спрей за нос и гърло, който е разтворен на водна основа и е с добавен сироп от фурми, което го прави изключително полезен.

7. 2020-та година успешна ли беше откъм производството на мед?
– Не беше от най успешните ни години като добив на мед, но се радваме, че успяхме да завършим напълно автоматизирането на производствения процес, пуснахме новите си продукти и сега можем само да работим в посока популяризиране на продуктите и доказване на безкомпромисното им качество.

8. Какво да очакваме от вас през следващата година?
– През следващата година сме си поставили точна и ясна цел – увеличаване на продукцията, пълно национално покритие на нашите продукти в търговските вериги, популяризиране на марката „Top’s Honey“. Ще се постараем да правим чести дегустации, за да покажем на хората, че съществува истински пчелен мед, който се продава в магазините, за да върнем доверието им и да изберат марката, която носи сигурност и качество. Искаме те самите да се убедят, че качеството винаги ще е приоритет за нас. Почнахме като екип там някъде, в най-чистите кътчета на България. Отдадени на работата си, трудейки се неуморно ден и нощ. Всичко това е с единствената цел до Вас да достигне екологично чист мед с най-добри вкусови качества!

9. Как решихте вашата марка да се казва ,,Top’s Honey”?
– „Top’s Honey“ започва с началните букви на фамилията ми Топалов /„Top“/. На английски това означава връх, най-доброто. Апострофът е знак за притежание, което още по-ясно насочва хората към продукта, който се произвежда от нас. Ние искаме клиентът да разбере, че не сме търговци или преработватели, а производители. Продуктът стига до клиента в най-чистата си форма – от пчелина през собствения ни цех за добиване и после директно в магазина. Така всеки наш клиент може да е сигурен в качеството на продуктите ни.

Ако желаете да се сдобиете с прекрасните продукти на марката ,,Top’s Honey”, посете линка: Top’s Honey

Петър Ангелов

Петър Ангелов е собственик на сайта HotPressBG и е редактор в редица онлайн медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »